Mindfulness & wise decisions

Bezint eer ge begint ….. wijze woorden die bij jouw oma zeer waarschijnlijk ook de schoorsteenmantel sier(d)en.  Is dat echt voldoende basis voor een wijze beslissing ?  Al spreek je meestal van doordachte keuzes, weloverwogen stappen, beredeneerde opties ….. toch voelt het vaak anders aan ? Daar zit het addertje onder het gras.  Je bent zo druk bezig in je hoofd met het overdenken van alle opties dat je de signalen van jouw lichaam gewoon niet opmerkt.  Jouw intuïtie, buikgevoel, zesde zintuig, ….

Of het nu gaat om kleine of grote beslissingen, telkens hebben ze een impact op jouw welzijn op korte of lange termijn, op jouw leven.  Elke beslissing brengt je een stapje dichter of verder van jouw persoonlijke doelen.  Wat je eet, wie je toelaat in je leven, hoe je jouw tijd besteedt, of je een gezin start, jouw studie- of beroepskeuze, … elke keuze is een kans om bij te dragen aan het bereiken van jouw levensdoel, jouw geluk.   

Klinkt logisch als je erover nadenkt.  Toch kies je niet altijd om de juiste reden.  Je denkt dat iets het juiste is om te doen. Je denkt dat het zo van je verwacht wordt ? Je denkt dat je zo het best met iemands’ gevoelens rekening houdt ? Je denkt aan wat de mensen zullen zeggen ? Je denkt, en denkt en denkt, …. Maar wat voel je ?

Combineer wat je denkt met de signalen die jouw lichaam je stuurt.  Zo kom je tot een beslissing die doordacht én doorvoeld is. Die je écht een stapje dichter bij jouw geluk brengt.

De eerste stap is dus jouw gevoel herkennen, het opmerken, ervoor open staan, erbij stilstaan.  Dan is het de kunst om er ook naar te luisteren.  Soms voelt een beslissing écht fout aan, en toch negeer je dat gevoel.  Je stelt geen grenzen.  Je zet jezelf op de tweede, derde, vierde, …. plaats.  Je loopt jezelf voorbij.  Je vult voor iemand anders in.  Je denkt aan later en je geniet niet van het moment zelf.  Uiteindelijk blijf je later met een gevoel van had ik maar zitten.  Herkenbaar ? 

Het vraagt oefening om uit je denkende hoofd te komen, te voelen en ook te durven luisteren naar dat gevoel, fysiek of emotioneel.  Niet iedereen zal jouw keuze altijd begrijpen, net omdat het geen zuiver rationele keuze is.  Maar het is wel de keuze die voor jou juist voelt.

Gelukkig zijn er dagelijks veel kleine keuzemomenten om te oefenen.  Ben je op dieet en merk je dat je met jezelf in onderhandeling bent over die extra koek ? Sta dan even stil bij je gevoel.  Is er echt een hongergevoel ?  Of eerder frustratie, angst, verveling, een knagend schuldgevoel ? Bekijk dan even hoe je je zou voelen als je die koek niet eet.  Merk je dat er écht wel een hongergevoel is ? Misschien geniet je dan meer van een appel.  Of misschien heb je die koek wel echt verdiend.  Geniet er dan ook ten volle van. 

Jouw zoon heeft op vrijdagochtend echt geen energie (lees : zin) meer voor die laatste schoolopdracht.  Eerst werken en dan plezier, zegt je hoofd.  Maar 12 weken thuiswerk en -onderwijs eist z’n tol.  Hoe voel jij je op dat moment ?  Op het einde van deze werkweek, voel je jezelf misschien ook minder energiek.  Volg je jouw hoofd en ga je de discussie aan ?  Of gun je jezelf even rust en begraaf je de thuisonderwijs-strijdbijl even voor een paar uurtjes ?  Wat is tenslotte het ergste dat er kan gebeuren als hij de opdracht in de namiddag doorstuurt ?

Mindfulness kan je helpen meer inzicht te krijgen in die automatische patronen die je hebt ontwikkeld en waardoor het negeren van de signalen van jouw lichaam een onbewuste gewoonte is geworden.  Via eenvoudige mindfulnessoefeningen kan je leren kleine en grote beslissingen niet enkel rationeel, maar ook in lijn met jouw gevoel te nemen. Sta er nu even bij stil, hoe voelt het idee om een workshop of coaching te volgen aan ? Iets om over na te denken ? 😉

En tot slot ….


If you take care of the minutes, the years will take care of themselves.
Tibetan saying

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.