Mind your Thoughts

Ik denk het wel, ik denk het niet, ik denk zus, ik denk zo …… niet denken is onmogelijk, dat had je waarschijnlijk al wel gemerkt.  Vooral op die stormachtige momenten, zou je nog het liefst even gewoon niet denken.  Siegel omschrijft het als ‘de paradox van het denken’.  Het feit dat we kunnen denken onderscheidt ons van de dieren, ons redeneervermogen is dus zeker een geschenk.  Anderzijds is het ook een vloek omdat we het denken niet kunnen stoppen.  En al die gedachten hebben een impact op jouw stressniveau en dus op jouw welzijn, dus Mind your Thoughts !

Natuurlijk is denken handig om te functioneren in het dagelijkse leven.  Denken ondersteunt ons bij het plannen van activiteiten, bij het creatief zijn, bij het uitvoeren van taken, in ons sociale leven, het helpt ons kritisch te zijn, …. en zo veel meer. Prijs je dus heel gelukkig dat je het vermogen hebt om te kunnen denken.

Als je je echter niet bewust bent van de lopende denkprocessen én van de inhoud van jouw gedachten, dan kan je denkvermogen een echte vloek zijn, omdat het op die manier stress veroorzaakt.  En dat is nu net waar Mindfulness je kan helpen, met inzichten over de werking van ons brein.  Via verschillende vormen van meditatie ontdek je zelf de patronen die bij jou spelen én hoe de manier waarop jouw gedachten zich formuleren, jouw welbevinden beïnvloedt.

Telkens ik over meditatie spreek, ervaar ik dat dit voor veel mensen nog steeds een zweverig beeld oproept.  Meditatie is een training van jouw aandacht.  Hoe beter je jouw aandacht kan focussen waar jij wil, hoe minder snel je in jouw gedachten zal verdwalen.  Een voorbeeldje.  Je hebt een half uurtje tijd en besluit om even rustig te genieten van een boek dat je net hebt gekocht.  Na het lezen van een aantal bladzijden, merk je dat je de woorden wel gelezen hebt, maar dat jouw gedachten bij het plannen van de boodschappen en de organisatie van dat feestje dit weekend zijn. Je herinnert je nauwelijks iets van wat je gelezen hebt.  Jouw geest kwam in een ontspannen modus en kreeg zo vrij spel om allerlei gedachten op te roepen.  Hoe beter je getraind bent om jouw aandacht te focussen, hoe meer opmerkzaam je wordt voor denkprocessen die van start gaan.  Dan kan je jouw aandacht rustig terug focussen waar jij wil, bij jouw boek in dit geval.

Dit lijkt een onschuldig voorbeeld.  Niettemin creëert zelfs deze situatie een kleine mate van stress.  Je bent eigenlijk aan het ‘werk’ in plaats van te ontspannen.  Het cumuleren van al die kleine stressmomenten enerzijds, en het missen van de ontspanning en het opladen van jouw batterijen anderzijds, doet de balans elke keer weer net iets meer in de energie-consumerende richting overhellen.  Je plant bewust activiteiten in die je energie geven, om jouw stress te verlagen, maar uiteindelijk heb je er niets aan, integendeel.  Het gaat daarbij ook niet altijd over kleine dingen zoals  ‘een boek lezen’ en ‘boodschappen plannen’.  Hoe vaak gaat het ook over slapen vs. piekeren over jouw werk, genieten van jouw vrije tijd vs. discussie met jouw partner, energie halen uit een wandeling vs. malen over jouw financiële situatie ?  Sta er voor jezelf even bij stil, dit zijn maar enkele mogelijkheden uit een eindeloos gamma.

Het inplannen van activiteiten die je energie geven is dus zeker een eerste belangrijke stap in het verminderen van stress.  Jouw aandacht ‘bij de les’ houden, is de tweede stap.  Door meditatie train je jezelf om van die momenten te kunnen genieten. Door er met je volle aandacht bij te zijn, in dat ene moment, worden het echte energie-genererende momenten.  Meditatie is dus dé fitnessoefening voor jouw brein.  Je kan hiervoor starten met eenvoudige oefeningen zoals jouw aandacht naar je voeten brengen, naar het zitten op jouw stoel, naar wat je voelt, naar jouw ademhaling.  Want jouw aandacht kan maar op één plek tegelijk zijn.  Onvermijdelijk word je opnieuw meegenomen in gedachten, want dat is nu net wat je in meditatie probeert te trainen.  Realiseer je dan vooral dat jouw geest zo werkt.  Het mooie is dat net op het moment wanneer je merkt dat je op een denktrein stapte, de denktrein stopt.  Je bent terug hier, niet meer in je hoofd bij gedachten over het verleden of de toekomst.

En wat met de inhoud van jouw gedachten ?  Ondanks aandachtstraining via meditatie, zal je niet kunnen uitsluiten dat jouw geest je blijft lastig vallen met het verdwalen in gedachten.  Jouw denkpatronen herkennen en jouw gedachten anders formuleren is een derde stap in het verminderen van stress.  3 typische denkpatronen die stress creëren :

  • Overheersende woorden als niet, niemand, altijd en nooit, geven aanleiding tot beperkende gedachten die je weerhouden om een stap te zetten. Je kent ze wel …. Dat lukt me nooit.  Ik heb altijd pech.  Ik zal nooit gelukkig zijn.  Realiseer je dat verandering stap per stap komt.  Als iets vandaag misschien nog niet lukt, wie weet morgen wel. Een uitdaging op die manier benaderen geeft een heel ander gevoel.
  • De perfectionisten onder ons zullen vaak denken aan alles wat nog moet. Vraag je dan eens af van wie het moet …. Als je bij jezelf uitkomt, kan je kiezen om het anders aan te pakken.  En ja, ik hoor het je al denken : er zijn toch zaken die nu eenmaal moeten ?  Klopt, maar probeer het dan eens anders te verwoorden.  Is het echt iets wat moet of iets wat je wil ?  Ik moet op tijd thuis zijn voor de kinderen of ik wil op tijd thuis zijn omdat ik dat beloofd hebt en we samen iets leuk gepland hebben.  De manier waarop je het verwoordt, kan gevoelsmatig een heel andere impact hebben.  Moeten geeft mij een gevoel geen keuze te hebben, een verplichting, de verantwoordelijkheid ligt niet bij mij.  Terwijl willen net het tegenovergestelde aanvoelt : ik kies ervoor om het te doen, zonder verplichting, de verantwoordelijkheid ligt bij mij.
  • En uiteindelijk zijn er ook nog al die beoordelende gedachten waarin we onszelf bekritiseren. Wat gaan de mensen denken ? Waarom heb ik dat nu weer gedaan ?  Hoe stom kan je zijn ? De manier waarop je tegen jezelf praat of oordeelt, creëert evenveel stress als wanneer iemand anders datzelfde tegen jou zou zeggen.  Vraag je dus af of je op eenzelfde manier tegen een vriend zou praten zoals je tegen jezelf praat ….. niet toch ? 

De vierde stap in het verminderen van stress, is wat in een meditatie verwoord wordt als ‘vriendelijk en niet-oordelend terugkomen in het nu’.  Als je weet dat we allemaal heel vaak op die denktrein zitten, is er geen reden om jezelf hiervoor verwijten te maken als je je er van bewust wordt.  Ook dit zijn beoordelende gedachten over jezelf.  Dus als je merkt dat je in gedachten meegenomen werd, SMILE, want je bent net alweer een stapje verder in het trainen van jouw geest, je stelt misschien vast dat er al iets beweegt in jouw denkpatroon en in de bewoording van jouw gedachten, maar vooral …. je bent ook maar een mens ! Wees lief voor jezelf en onderschat de kracht van woorden niet !

En tot slot …..


Kind words are short and easy to speak,

But their echoes are truly endless !

∼ Mother Theresa ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.