Recharging your Energy

Nog volop genietend van prachtige zomerdagen, realiseerde ik me plots dat mijn lijstje met energieboosters niet helemaal winterproof is.  In de tuin werken, met de fiets naar ’t werk, terrasje doen, ….

Binnen een goeie maand wordt het stilaan vroeger donker en zakt de temperatuur langzaam maar zeker.  Niet zo lang daarna wordt het herfst en dan winter.  Ik besef dat het bij dit zonnig weer wat mistroostig klinkt, maar wees gerust, ik kijk écht ook wel uit naar deze periode van het jaar.  Het lijkt me gewoon een goed moment om al na te denken over energieboosters waarmee ik ook dan mijn batterijen geregeld en voldoende kan opladen.  Tenslotte is dat mijn verantwoordelijkheid, toch ?  Het geeft me de nodige energie om dicht bij mezelf te blijven en gelukkig te zijn.  Zo kan ik dat geluk dan weer  delen met de mensen rondom mij.  Want ook als het koud is buiten blijft mijn motto Choose to be Happy !

4 tips om je energie ook dit najaar op peil te houden :

 • Ga naar buiten Zolang het koud maar droog weer is, blijft wandelen een absolute opkikker voor mij. Een wandeling in het bos genietend van de herfstkleuren, langs het strand met een herfstzonnetje, of door de sneeuw.  Je kan ook een kerstmarkt bezoeken, met vrienden naar een winterbar, schaatsen in open lucht, ….. zolang je er maar energie van krijgt.  Omdat najaarsactiviteiten vaak binnenshuis plaatsvinden en je enkel goed ingeduffeld buitenkomt, heb je amper rechtstreeks contact met de zon.  Jouw opname van vitamine D is dan ook veel lager.  Zorg dus dat je voldoende naar buiten trekt en zo een winterdipje vermijdt !  Wees hierbij vooral flexibel in jouw planning.  Als het een mooie dag is, profiteer ervan.  Wat je binnenshuis van plan was om te doen, kan misschien wel wachten tot het buiten donker is of tot op een regendag.
 • Vertraag Ik heb het hier al vaker gehad over ont-moeten en vertragen, omdat je nu eenmaal té vaak aan een té hoog tempo leeft. Je mist veel van wat er nu is en loopt jezelf voorbij.  Je moet nog vanalles doen om later gelukkig te zijn.  Dit terwijl je merkt dat de natuur in het najaar stilaan tot rust komt, en jou eigenlijk uitnodigt om dat ook te doen.  Veel dieren houden een winterslaap, planten gaan in rust, de dagen worden korter. Hoewel een winterslaap zeer aanlokkelijk lijkt, is dat echter niet wat ik in gedachte had.  Wel kan je erop toezien dat je ook in het najaar de tijd neemt om voldoende rustmomenten in te bouwen : 
  • Met een goed boek voor de haard of onder een deken
  • Genieten van een tasje thee of koffie
  • Mediteer wat langer
  • Probeer eens een nieuw recept uit
  • Bezoek een tentoonstelling of ga eens naar een museum
  • Ga naar de sauna of welness
  • Slaap, rust of doe gewoon eens niets
 • Doe dingen die je vrije tijd garanderen als het weer lente wordt – Had ik het nu niet net over vertragen ? Klopt, het klinkt dus tegenstrijdig, maar zoals gezegd, een winterslaap is geen optie. Je kan dus nu wel tijd maken om die ene kamer eens op te ruimen, op de zolder te kijken wat er weg mag, je kasten eens te doorlopen, ….  Zo creëer je alvast fysiek ruimte in je huis waar je tijdens deze herfst- en winterperiode alvast geniet van hebt.  En het positieve gevoel dat je creëert door de mentale ruimte die ontstaat, neem je straks mee als het terug mooi weer wordt.  Opruimen hoeft dan niet meer heel de zomer als to-do door je hoofd te spoken.
 • Doe de dingen waar je afgelopen zomer geen tijd voor had Misschien zijn er ook wel zaken waar je in de zomer niet aan toegekomen bent omdat er dan weer andere prioriteiten waren. Contacteer eens iemand die je lang niet gezien hebt, volg een cursus of workshop, probeer een nieuwe hobby uit, speel gezelschapsspelletjes met jouw kinderen, ….

Het belangrijkste is dat je een duidelijk overzicht hebt van de activiteiten waar jij energie uit haalt, zodat je hiervoor bewust tijd kan maken om je batterijen opgeladen te houden.  Tijdens de herfst- en winterperiode heb je de energie dubbel nodig. Dus zorg goed voor jezelf !

Gewoon omdat ….


You can’t poor from an empty cup

So remember to take care of yourself first

It’s not selfish, it’s necessary !Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.