Mindfulness & humor

Lachen is gezond ! Het is wetenschappelijk bewezen, je weet het en toch neem je het leven vaak té serieus.  Lachen en plezier hebben in wat je doet, ondersteunt jouw gezondheid.  Daarnaast is het de ideale manier om stress te beheersen en te verlagen.

Mindfulness brengt je met jouw twee voeten in het hier en nu.  Geef toe, het eindeloos opnieuw afspelen van vroegere gebeurtenissen, het proberen achterhalen waarom de dingen gelopen zijn zoals ze gelopen zijn, creëert alleen maar meer stress en daar word je niet onmiddellijk blij van.  Idem dito als je je te veel zorgen maakt over de toekomst.  Je leeft vandaag !  Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd, toch ?

Alvast 3 redenen waarom lachen je gelukkiger maakt :

  • Lachen zorgt er ook voor dat je de dingen fysiek én emotioneel kan loslaten – Wanneer heb je nog eens zo hard moeten lachen dat het pijn deed ? En hoe voelde dat nadien ?  Opgelucht en ontspannen ! Lachen zorgt ervoor dat jouw aandacht niet meer gericht is op de negatieve emotie die een vervelende situatie meebrengt.  En het klopt dat lachen in dit geval een afleiding is, net zoals eten, drank, drugs, TV kijken, …. om even het negatieve gevoel weg te kunnen duwen.  Maar soms is de negatieve emotie té sterk en hebt je inderdaad even afleiding nodig.  Lachen is dan wel de gezondste ‘verslaving’.  En het geeft mentale ruimte en helderheid om de lastige situatie daarna wél aan te pakken.
  • Humor leert je relativeren – Stress ontstaat wanneer we iets als een bedreiging zien. Humor zorgt ervoor dat we de dingen meer als een uitdaging zien, met een onmiddellijke impact op ons stressniveau. Je relativeert en blijft dus minder hangen in ‘wat er zou kunnen mislopen’ en ziet meer ‘wat je allemaal zou kunnen realiseren’.  Dus als je voor een lastige keuze staat, doe een stap achteruit en kijk of je de situatie met wat humor kan bekijken.  Veel situaties worden zo ineens een stuk lichter.  En vanuit die lichtvoetige houding kun je relativeren en bewuster kiezen.
  • Lachen verbindt – Met een goed gevoel voor humor cultiveer je een positieve uitstraling en openheid waardoor je toegankelijker bent voor anderen en dus makkelijker verbindt.  Als je op straat tegen een willekeurige voorbijganger even glimlacht, creëer je zowel bij jezelf als bij de ander, al is het maar even, een positief gevoel.  En dat nemen jullie beide mee in de rest van jullie dag.  Zowel tussen vreemden als bekenden, werkt lachen aanstekelijk.  Als je aan iemand een goeie mop of een grappige verhaal vertelt, verlaagt zijn of haar stressniveau en is de kans groot dat jullie weer iets meer verbinden.  Dus zorg in je omgeving voor positieve vrolijke mensen, deel je frustraties en lach ze samen weg.

Een goed gevoel voor humor is een goede basis om plezier te maken. Het is een actieve manier om je geluk op te zoeken in plaats van te wachten tot het je overkomt.

En tot slot …..


Smile and be happy … as your smile makes life more beautiful !

∼ Thich Nhat Hanh ∼

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.