Don’t let idiots ruin your day !

Klinkt niet direct als een mindfulle gedachte, maar als je door de ietwat brute formulering heen kijkt, kan je al snel een interessante invalshoek ontdekken.

Voortdurend zijn er in jouw leven kleine en grote stormen waarmee je moet omgaan.  Wie is voor jou de ‘idioot’ als dit jouw dag verpest ?  Diegene die de storm veroorzaakt ? Of jijzelf, omdat je toelaat dat deze jouw dag verstoort ? Ik weet het, jezelf ‘idioot’ noemen is niet onmiddellijk de meest positieve self-talk, sorry daarvoor.  Technisch gezien ben jijzelf ook niet echt de ‘idioot’, maar wel jouw onbewuste automatische reacties. 

Misschien herken je wel één van onderstaande ‘idioten’ (onbewuste automatische reacties) die jij toelaat om jouw stemming en dag te bepalen :

Je interpreteert een situatie volgens je eigen concepten en vult in voor een ander – kijk eens wat er in je omgaat als een vriend een afspraak last minute afzegt.  Razendsnel doemen er allerhande scenario’s op, die je zelf creëert, gebaseerd op vroegere ervaringen en hoe je je op dit moment voelt.  Je vraagt je af waarom die vriend je niet wil zien, wat heb je verkeerd gedaan, wat scheelt er aan jou, ….. en de gedachtetrein is vertrokken ! 

Je vergelijkt jezelf met anderen – people come in all shapes, colors and sizes. Vergelijken heeft dus geen zin, want wat is de norm ?  Streef ernaar om gelukkig te zijn met wie je bent, niet met wie je denkt dat anderen vinden dat je moet zijn.  Met wat je hebt, niet met wat je denkt nog te moet vergaren.   

Je legt jezelf te hoge eisen op en stelt onvoldoende grenzen – vraag je even af wat je zelf vindt dat je allemaal moet doen ? Schoot het woord ‘perfectionisme’ al door jouw gedachten ?  Soms is onze focus té fel op de dingen die (volgens jou dan toch) moeten gebeuren en té weinig op de zaken die je écht nodig hebt; voldoende slaap, gezond eten, sporten, hobbies, sociaal contact, me-time en zelfreflectie, …..  Voor iedereen klaarstaan en jezelf wegcijferen, wordt een onbewuste automatische tweede natuur en zo loop je stilaan leeg ….

Je neemt zaken persoonlijk – feedback is meestal goed bedoeld, maar brengt ons toch vaak van streek. Vraag meer uitleg.  Focus op de boodschap niet op de boodschapper.  Blijf objectief, maar weet ook dat jouw emoties hierbij OK zijn.  En vergeet vooral niet dat feedback een kans is om te groeien.  Zelden is feedback dus persoonlijk bedoeld !  En wat als dat dan toch zo is ?  Dan is de persoonlijke aanval eerder een reflectie van hoe de boodschapper zich voelt, en heeft het niets met jou te maken.

Je laat jouw eigenwaarde afhangen van het oordeel van anderenhoe gelukkig we ons voelen over onszelf, hangt vaak samen met de mening van anderen of met hoe we denken dat anderen over ons denken. In de eerste plaats is dat al misleidend, aangezien er niemand is die zoveel over jou nadenkt als jijzelf.  Ook hier vul je vaak in wat je denkt dat anderen over jou denken.  Daarnaast baseer je je op zaken waarover je geen controle hebt.  De mening van een ander kan je immers niet sturen.  Dus of je je nu uitslooft om de anderen te behagen, 99% heeft toch een oordeel klaar.  Zolang je dus zoekt naar bevestiging van anderen, geef je hen macht over jouw eigenwaarde.  Want als je die bevestiging niet krijgt, denk je al snel dat je niet goed genoeg bent.  Zelfvertrouwen bouw je op door gelukkig te zijn met wie je bent.  Een verantwoordelijkheid die je zelf moet nemen, iemand anders kan dat niet voor jou oplossen, helaas !

Je verliest de waarde van de Serenity Prayer uit het oog :

 Accepteer wat je niet kan veranderen,

Heb de moed om aan te pakken wat je wel kan veranderen,

en de wijsheid om het verschil tussen beide te zien.

Soms ben je geneigd dit om te keren en aan te pakken wat je niet kan veranderen. Zo creëer je meer en meer stress.  Je verspeelt kostbare energie aan klagen en zeuren, houdt vast maar hebt geen impact en blijft uiteindelijk ter plaatse trappelen.  Je voelt je ongelukkig.  Terwijl je weet dat je beter kan loslaten en accepteren dat het is zoals het is.  Gebruik jouw energie om aan te pakken wat je wel kan veranderen.  Dat vraagt moed, doet je groeien, geeft een boost en is vooral telkens weer kiezen voor jouw eigen geluk !

Deze onvolledige lijst ‘idioten’ slagen er, als je niet oplet, al snel in om jouw hele dag, week, maand, …. te verpesten.  Het overkomt ons allemaal in bepaalde mate wel eens.    

Mindfulness kan je helpen om ‘idioten’ te spotten.  Zo leer je opmerken wanneer er zo een onbewust automatisch proces wordt geactiveerd.  Hierdoor kom je onmiddellijk los van het dramatische verhaal dat zich al aan het vormen is.  Telkens je de ‘idioot’ betrapt, kan je hem met een brede glimlach stoppen, kiezen om anders te reageren en verder genieten van jouw dag.  Zo lukt het om gelukkiger en positiever door het leven te huppelen.  Het proberen waard dus !

En tot slot ….


Smile and be happy …. As your smile makes life more beautiful !

∼ Thich Nhat Hanh ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.