Connecting People

Connecting people …. een slogan uit lang vervlogen tijden, die me onmiddellijk brengt bij mobiele netwerken, WiFi, Internet, ….. de technologische verbinding. Helemaal niet onlogisch, want daar draait ons leven vandaag de dag rond.  Verbonden zijn om te kunnen werken, om steeds bereikbaar te zijn, om op de hoogte te blijven van wat er zich in de wereld, ver weg en dichtbij, afspeelt, om niets te missen.  Een evolutie die enorm veel mogelijk maakt en ons leven verrijkt.

De keerzijde is echter dat de echte emotionele verbinding tussen mensen er aan moet geloven.  In ons drukke en gejaagde leven missen we zoveel kleine momenten die zich nu onder onze neus afspelen. We blijven hangen in het verleden, zitten in een race naar de toekomst, merken amper wat we nu, vandaag hebben.  De toenemende interesse in Mindfulness is dan ook niet verwonderlijk.

Niet enkel op Facebook of Instagram, maar ook in het echte leven lijkt het of iedereen in een vrolijke en gelukkige bubbel leeft.  Het gaat over prestaties, reizen, bezittingen, looks, ….. Dus we trekken een torenhoge muur rond ons op, tonen enkel onze successen. Jezelf kwetsbaar openstellen past niet in dat plaatje, dat lijkt wel een teken van zwakte. 

Spijtig, want als je je kwetsbaar openstelt naar een ander, en je op dat moment weet dat je niet beoordeeld wordt, ontstaat er échte menselijke verbinding.  Je voelt dat je jezelf kan zijn en dat je niet alleen staat met je onzekerheid, twijfel, vreugde, ‘eigenaardige’ gewoontes, ‘gekke’ ideeën, …. Common humanity, gedeelde menselijkheid, is weten dat ook anderen eigenaardigheden en dieptepunten hebben.  Een onmisbaar iets om jezelf te aanvaarden zoals je bent, om gelukkig te zijn.

Geef toe, hoe vaak heb je bij iemand echt het gevoel dat er ruimte is om helemaal open te zijn over de kleine of grote, gekke of fundamentele zaken, gevoelens of angsten waarmee je worstelt ?  Meestal hebben we het gevoel dat we aan een bepaalde standaard moeten voldoen, de ander zijn standaard.  We worden voorzichtig, terughoudend, bang voor een oordeel.  Vraag je eens af, is het echt tijdverlies om op een dekentje liggend in het gras naar de wolken te staren ?  Is jouw muziek werkelijk ouderwets ? Hoort het echt niet om kaas met confituur te eten ?  Is besluiteloosheid voor losers ? Is toegeven dat je je eenzaam voelt not done, of is het gewoon een ongemakkelijk verhaal voor diegene die luistert ?  Is zeggen dat je iemand graag ziet soft ? Wat maakt het oordeel van een ander uit als jij van deze dingen gelukkig wordt ….

Connecting People gaat voor mij meer dan ooit over écht luisteren en aandacht schenken.  Ruimte creëren voor iemand om zichzelf te zijn, zonder te oordelen.  En dat vooral ook aan jezelf gunnen.  De moed hebben om je kwetsbaar open te stellen.  Dat vergt dat je de controle loslaat en het risico neemt om niet perfect te zijn, maar impliceert ook dat je volledig jezelf kan zijn en je je écht verbindt met iemand !

Loop je dan de kans om gekwetst te worden ?  Onvermijdelijk.  Verbinding kan enkel als iedereen écht zichzelf is, oprecht, zonder oordeel, zonder verborgen agenda, zonder te willen controleren. 

Is het dat risico waard ? Ontegensprekelijk !

En tot slot ….


People can’t be just tied together.

They have to connect.

Otherwise, they’ll find themselves bound hand and foot.

∼ Ai Jazawa ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.