Mindful through the storm

Het leven zit vol met ups & downs.  Graag willen we enkel de mooie momenten van geluk, stabiliteit en zekerheid.  Zo werkt het echter niet, soms zit het niet mee en staat jouw wereld op z’n kop.  Maar als we het onszelf toelaten, kunnen we net in deze momenten van de houvastloosheid groeien.

Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain

Soms zijn jouw emoties op zo’n moment heel overweldigend, jouw gedachten enorm overheersend. Hoe kan Mindfulness je dan door de storm leiden ?

De basis van Mindfulness is dat je uit jouw hoofd komt.  De eerste stap naar het vinden van rust is jouw gedachtenstroom een halt toe roepen. Anders blijven jouw gedachten eindeloos ronddraaien in jouw hoofd, houden ze je uit jouw slaap en vertroebelen ze jouw (zelf)beeld tot je het uiteindelijk niet meer weet.

Doe wat je energie geeft – bewegen, buitenkomen, sociale contacten, zingen, …..  maak een lijst van je energiegevers.

Maak ruimte – we zijn niet enkel geneigd zaken op onze mentale zolder op te stapelen tot ze ons in een eindeloze negatieve gedachten spiraal brengen.  Ook fysiek vergaren we vaak dingen die we niet meer nodig hebben, maar telkens wel veel energie vragen.  Je kent het wel, bij het openen van jouw kleerkast denk je elke keer weer :  ‘ik zou toch eens moeten opruimen, want die broek past me niet meer.  Sinds ik 3 kilo bijkwam en dus te dik ben, hangt ze daar maar. ……’  En zo kan je nog wel even doorgaan met negatieve gedachten en energie verspillen.  Bijkomend begin je je dag op de manier ook nog eens met een negatieve stemming, die je de hele dag meesleept als je niet oppast.  Als jouw kleerkast opgeruimd is,  is er ruimte, en denk je de volgende ochtend : ‘Fijn, de kast is opgeruimd.  Vandaag trek ik dit leuke bloesje aan…..’.  Voel je al het verschil als je beide scenarios leest ?  Heerlijk toch !  Uiteindelijk is er pas ruimte voor iets nieuws, als je het oude weggooit.

Werk zaken af – onafgewerkte taken vragen onbewust ook meer energie dan je denkt.  Die muur zou ik nog eens moeten schilderen, die foto zou ik eens moeten ophangen, dat slot zou ik moeten repareren, …. Hoeveel ‘zou-ik-moeten’s zijn er zo in jouw leven ?  Maak er stap voor stap een ‘fijn-dat-ik-dat-gedaan-heb’ van …. Fijn om deze kamer nu binnen te komen met die afgewerkte muur, mooie foto’s aan de muur en een deur die terug sluit, hier kom ik tot rust.  Je hoeft het niet altijd zelf af te werken, je kan het ook uitbesteden aan iemand anders.  Zolang het maar gebeurt en geen nutteloze energie meer van je vraagt.  Of je kan het loslaten omdat je beseft dat het uiteindelijk niet belangrijk is. Door er anders tegenaan te kijken, vraagt het geen energie meer.

Praat met iemand – wanneer je jouw gedachten en emoties uitspreekt, verliezen ze al deels hun negatieve impact omdat je ze op dat moment al van een afstand gaat bekijken.  Maar daarnaast zet je ook de belangrijke stap van je emoties te (h)erkennen.  Je laat ze toe er te zijn.  Het is OK om je ‘zus en zo’ te voelen, zonder dat je hierbij oordeelt over jezelf met jouw kritische stem.  Vraag je eens af hoe je een vriend zou toespreken die vertelt dat hij zich net zoals jou voelt ?  100% zeker dat je daarvoor veel milder zou zijn.  Dus waarom zo streng voor jezelf ?  Omdat we dat nu eenmaal gewoon zijn.  Tijd om ook hier aandacht aan te besteden dus !

Praat met iemand die je vertrouwt en je een goed gevoel geeft.  Als je niet meer weet wat je moet denken of voelen, heb je misschien eerder nood aan iemand professioneel, die je objectieve feedback en perspectief kan geven. Samen met jou alles op een rijtje zetten, herontdekken wie jij bent en wat jou écht gelukkig maakt.

Zorg goed voor jezelf – op stressvolle momenten, schrappen we de activiteiten die ons energie geven, wat we graag doen, als eerste.  Hebben we er echt geen tijd voor ? Of maken we er geen tijd meer voor ? Zo resten er enkel activiteiten die moeten, die energie vragen.  Zo geraken we volledig uit balans.  Zorg dus goed voor jezelf door dingen te doen die je opladen, een wandeling, fietsen, schilderen, yoga, doe iets creatiefs, praat bij met vrienden, ….. wat jij graag doet.  Gun het jezelf en vind jouw evenwicht !

En tot slot ….

Wat ga jij doen met je ene waardevolle leven ?

uit De zomerdag van Mary Oliver


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.