Mindful through the storm

Het leven zit vol met ups & downs.  Graag willen we enkel de mooie momenten van geluk, stabiliteit en zekerheid.  Zo werkt het echter niet, soms zit het niet mee en staat jouw wereld op z’n kop.  Maar als we het onszelf toelaten, kunnen we net in deze momenten van de houvastloosheid groeien.

Life isn’t about waiting for the storm to pass, it’s about learning to dance in the rain

Soms zijn jouw emoties op zo’n moment heel overweldigend, jouw gedachten enorm overheersend. Hoe kan Mindfulness je dan door de storm leiden ?

De basis van Mindfulness is dat je uit jouw hoofd komt.  De eerste stap naar het vinden van rust is jouw gedachtenstroom een halt toe roepen. Anders blijven jouw gedachten eindeloos ronddraaien in jouw hoofd, houden ze je uit jouw slaap en vertroebelen ze jouw (zelf)beeld tot je het uiteindelijk niet meer weet.

Doe wat jou energie geeft en zorg goed voor jezelfop stressvolle momenten schrappen we als eerste de activiteiten die ons energie geven, wat we graag doen. Hebben we er écht geen tijd voor ? Of maken we er geen tijd meer voor ? Zo resten er enkel activiteiten die moeten, die energie vragen.  We geraken volledig uit balans.  Zorg dus goed voor jezelf door te doen wat je oplaadt : een wandeling, fietsen, schilderen, yoga, doe iets creatiefs, praat bij met vrienden, ….. doe wat jij graag doet.  Gun het jezelf en vind jouw evenwicht terug !

Maak ruimte – we zijn niet enkel geneigd zaken op onze mentale zolder op te stapelen.  Ook fysiek vergaren we vaak dingen die we niet meer nodig hebben.  Zonder dat we het ons realiseren, vragen die stiekem veel energie.  Je kent het wel, bij het openen van jouw kleerkast denk je elke keer weer :  ‘Ik zou toch eens moeten opruimen, want die broek past me niet meer.  Sinds ik wat kilo’s bijkwam en dus te dik ben, hangt ze daar maar, ……’  En zo kan je nog wel even doorgaan met negatieve kritiek en het verspillen van energie.  Bijkomend begin je jouw dag op die manier ook nog eens met een negatieve stemming, die je de hele dag meesleept als je er geen aandacht aan geeft.  Als je opruimt, is er ruimte, en denk je de volgende ochtend : ‘Fijn, de kast is opgeruimd.  Vandaag trek ik dit leuke bloesje aan…..’.  Voel je al het verschil als je beide scenario’s leest ?  Heerlijk toch !  Uiteindelijk is er pas ruimte voor iets nieuws, als je het oude weggooit !

Werk zaken af onafgewerkte taken vragen onbewust meer energie dan je denkt.  Die muur zou ik nog eens moeten schilderen, die foto zou ik eens moeten ophangen, dat slot zou ik moeten repareren, …. Hoeveel ‘zou-ik-moeten’s zijn er zo in jouw leven ?  Maak er stap voor stap een ‘fijn-dat-ik-dat-gedaan-heb’ van …. Fijn om deze kamer nu binnen te komen met die afgewerkte muur, mooie foto’s aan de muur en een deur die goed sluit, hier kom ik tot rust.  Je hoeft het niet altijd zelf af te werken, je kan het ook uitbesteden aan iemand anders.  Zolang het maar gebeurt en geen nutteloze energie meer van je vraagt. Of je kan het loslaten omdat je beseft dat het uiteindelijk niet belangrijk is. Door er anders tegenaan te kijken, vraagt het dan ook geen energie meer.

Praat met iemand – wanneer je jouw gedachten en emoties uitspreekt, verliezen ze al deels hun negatieve impact.  Op dat moment ga je ze al van op een afstand bekijken.  Daarnaast zet je ook de belangrijke stap om jouw emoties te (h)erkennen.  Je laat ze toe er te zijn.  Het is OK om je ‘zus en zo’ te voelen, zonder dat je hierbij té kritisch bent voor jezelf.  Vraag je eens af hoe je een vriend zou toespreken die vertelt dat hij zich net zoals jou voelt ?  100% zeker dat je veel vriendelijker zou reageren.  Dus waarom zo streng voor jezelf ?  Omdat we dat nu eenmaal gewoon zijn.  Tijd om hieraan aandacht te besteden ! Praat met iemand die je vertrouwt en jou een goed gevoel geeft.  Als je niet meer weet wat je moet denken of voelen, heb je misschien eerder nood aan iemand professioneel. Zo krijg je objectieve feedback en perspectief.  Samen zetten jullie alles op een rijtje, herontdek je wie jij bent en wat jou écht gelukkig maakt.

 

En tot slot ….


Wat ga jij doen met je ene waardevolle leven ?

uit De zomerdag van Mary Oliver

 

Lees ook : Mindfulness – the benefits en Mindful Moments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.