Mindful Moments

Mindfulness is bewust aanwezig zijn bij wat er op dit moment gebeurt, zonder te oordelen. Klinkt simpel, maar toch …. Je kent het wel, ’s morgens aan de ontbijttafel zit je al met jouw gedachten bij die mogelijk lastige meeting straks, terwijl je lichaam zich al opspant voor de file waarin je straks denkt verzeild te geraken.  Dit alles gekleurd door je sombere stemming die jou deze ochtend uit het niets overviel, en die jouw brein nu als een gek probeert te analyseren.  Ondertussen gaat er zoveel aan je voorbij.  Wat dan ?  Je zou uit dit gezellige familiemoment, dat nu écht is, zoveel positieve energie kunnen halen.  Broodnodig om jouw dag verder door te komen op een veel stressvrijere manier.  In plaats van energie op te bouwen met wat er nu écht is, verbruik je al heel wat energie aan wat er zou kunnen gebeuren.  Jouw aandacht is bij potentiële problemen die zich doorheen jouw dag zouden kunnen voordoen : een meeting die misschien lastig zal zijn, een mogelijke file, een sombere stemming die je niet kan loslaten omdat je de oorzaak niet kan verklaren, …..  Pff ! Vermoeiend hé !

Elke dag ben je het jezelf verschuldigd jouw evenwicht te bewaken.  Evenwicht is er enkel als je op een gebalanceerde manier aandacht kan geven aan alle belangrijke facetten van jouw leven.  Familie, werk, sport, vrije tijd, hobby’s, ….. vul zelf maar aan.  Zodra er niet voldoende tijd is, verdring je de dingen die jij écht leuk vindt (wat je wil).  En zo verdrink je al snel in wat minder leuk is (wat moet).  Werk staat meestal met stip op één.  En zo geraak je uit balans.

Hoog tijd dus om dagdagelijks aandacht te geven aan de zaken die jou energie geven. De energie die je hiermee verzamelt, kan je dan investeren in de zaken die energie vragen. Een mooie en vooral noodzakelijke balans. Besef wel dat wat jouw energie vraagt, niet noodzakelijk iets negatief hoeft te zijn.  Werk is hiervan een typisch voorbeeld, maar er zijn nog veel andere situaties zoals hobby’s, sport, ….. of kinderen opvoeden.  Dit kan zeker veel energie geven, maar laat ons eerlijk zijn, het vraagt ook veel energie.  Belangrijk is om dus ook die activiteiten met jouw kinderen te doen waar je écht van kan genieten.  Zo vermijd je dat je jouw kinderen uiteindelijk enkel als een ‘opdracht’ gaat zien.  Dan voelt het of je enkel energie investeert.  Meestal ben je dan ook nog heel boos op jezelf omdat je je zo voelt, en uiteindelijk loop je leeg. 

Een mindfulle levenshouding zal je zeker helpen om het evenwicht te bewaren :

  • Geef aandacht aan wat er zich nu recht onder je neus afspeelt.  Dat is écht !  Dus waarom zou je je laten meenemen in jouw gedachten of emoties naar iets wat nog niet echt is of al niet meer veranderd kan worden.  Laat het los !

  • Onthaast : wees nu gelukkig ! Laat de obsessie voor de toekomst los.  Als dit of dat gebeurt, zal ik echt gelukkig zijn ….. denk je dat echt ?  Misschien heb je op dat moment in de toekomst alweer iets anders dat je denkt nodig te hebben om gelukkig te zijn.  En zo kom je nooit bij dat uiteindelijke doel waarvan je denkt dat het je gelukkig zal maken.

  • Hoeveel moet er in jouw leven ?  Vaak komen we pas aan de leuke dingen toe (wat we willen), als alle minder leuke dingen afgerond zijn (wat we denken dat moet).  Vraag je eens af of die hele lijst van moetjes écht moeten.  En moeten ze écht nu ? En van wie moeten ze eigenlijk ?  Stof tot nadenken.

  • Overloop elke avond 10 zaken waarvoor je dankbaar bent : zo ontdek je dat er al heel veel in je dagdagelijkse bestaan zit waar je gelukkig van wordt.  Hierbij gaat het niet om materiële dingen, maar om die momenten die vandaag een glimlach op je gezicht toverden, waar je echt van genoot, al was het maar één seconde.  Een onverwachte fietsrit, de zon, een knuffel, een geestige uitspraak, iets uitstellen omdat je moe bent, een compliment of een dankjewel geven of krijgen, jouw veiligheid, geborgenheid, water uit de kraan, …..  Er is zoveel dat we als vanzelfsprekend beschouwen, niet ?

  • Zeg JA tegen het leven.  Ga vreugde, nieuwe dingen, avontuur ….. tegemoet, maar vooral : gun het jezelf ! Uiteindelijk heb je enkel dit ene waardevolle leven !

En tot slot ….

Don’t wait for the perfect moment,
take the moment and make it perfect !


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.