Mindfulness & Self-perception

Choose to be Happy … telkens ik lees of leer over Mindfulness, in theorie en praktijk, kom ik erop uit dat je geluk niet buiten maar binnen jezelf kan vinden.  Eigenwaarde en zelfvertrouwen zijn hierbij 2 belangrijke elementen om aandacht aan te schenken.  Beide worden niet uitsluitend bepaald door externe factoren, maar veelal door hoe je over jezelf denkt

Aandacht besteden aan jouw gedachten en de emotionele en fysieke impact die ze hebben, is hierin essentieel.  Laat ons even kijken hoe je eerste gedachte van de dag jouw zelfbeeld al beïnvloedt. Merk op wat er als eerste in je opkomt als je ’s ochtends wakker wordt ?  En volg dan je verdere gedachten en emoties tijdens je ochtendroutine.  Wat denk je als je in de spiegel kijkt ?  Tijdens het ontbijt ? Hoe voel je je als je naar je gezin kijkt ?  De gedachte waarmee je jouw dag start, neem je onbewust mee in de rest van je dag, in jouw relatie tot jezelf en de anderen.  Een positieve gedachte is een kick-start voor een dag met een positieve intentie, met dito impact op jouw zelfbeeld.  En die positiviteit straal je ook uit naar jouw omgeving, met een weerkerend versterkend effect op jouw eigenwaarde als bonus.  Stap per stap zal je de verandering voelen en de impact van jouw denken op jouw welbevinden merken. 

Genieten van de kleine, niet-materiële zaken die je in elke dag ontdekt, heeft ook een positieve impact op jouw zelfvertrouwen als je het jezelf gunt hiervan te genieten.  Onbewust geven deze momenten een gevoel van ‘zekerheid’, omdat je weet dat deze zich telkens weer gratis en voor niks zullen aandienen.  Er dankbaar voor zijn, van genieten op het moment dat ze zich voordoen, en erop vertrouwen dat je ze kan loslaten omdat er ook weer nieuwe momenten komen, geeft rust en een positieve mindset.  En die bepaalt weer mee hoe je naar jezelf kijkt.  Het besef dat geluk niet bepaald wordt door objectieve levensomstandigheden maar door jouw subjectieve perceptie ervan, en dankbaarheid voor kleine dingen, werken zo versterkend voor jouw zelfvertrouwen. 

Onvermijdelijk worden we ook beïnvloed door allerlei externe factoren zoals werk, media, maatschappij, familie en vrienden.  Hoe je hiermee omgaat, bepaalt mee de impact op jouw zelfbeeld.  Omring jezelf met positieve mensen, bouw veerkracht op zodat je sterker staat als het waait of stormt, bekijk veranderingen die op je afkomen regelmatig vanop een afstand, verruim je blik.  Besef dat je jouw realiteit zelf construeert en dat de criteria volgens dewelke je jezelf evalueert, vaak het resultaat zijn van eisen die jij aan jezelf oplegt.  Dus wees mild voor jezelf en vraag je regelmatig eens af waarom je bepaalde doelen nastreeft.  Wil je deze zelf écht bereiken of voelt het eerder alsof ze zijn opgelegd door je omgeving ?  Stof tot nadenken !

Onderzoek heeft aangetoond dat we effectief gelukkiger zijn als we meer geloven in onszelf, in onze eigen capaciteiten.  Een houding die kan worden aangeleerd en dus een warme oproep naar elke ouder en leerkracht, maar ook elke vriend, buur, coach, teamleider, ondernemer, …. om de mensen rondom je te motiveren om te geloven in zichzelf.  Op die manier groeit de overtuiging dat je dankzij jouw eigen capaciteiten het gevolg van jouw keuzes bepaalt, en dat je dus écht wel bewust kan kiezen voor jouw eigen geluk !

En tot slot ….


Happiness always looks small while you hold it in your hands,

but let it go,

and you learn at once how big and precious it is.

∼ Maxim Gorky ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.