My favourite quotes for 2020 !

Exact één jaar geleden startte ik Mind this Moment.  Time flies when you’re having fun ! Nog elke dag leer ik iets nieuws over Mindfulness én over mezelf.  Al voelde het soms anders, 2019 zat vol mooie, leerrijke en inspirerende momenten.  Het werd een jaar van genieten van de ups, leren uit de downs, én dankbaar zijn voor beide. 

Deze 6 quotes geven best weer wat ik zeker meeneem naar 2020 :

You can’t pour from an empty cup !

Voor jezelf zorgen is niet egoïstisch, maar absoluut nodig : doe meer van wat je leuk vindt, dat geeft energie, ook al moet je jezelf soms ‘verplichten’.  Vraag jezelf af wat jouw batterijen oplaadt.  Maak er tijd voor.  Inderdaad, tijd maken, want niemand heeft tijd.  En als het nodig is, overtuig jezelf dat ook dat oké is.  Tijd maken en voor jezelf zorgen is écht niet egoïstisch.  Niemand wordt er blij van als je elke avond uitgeteld als een couch-patato in de zetel hangt.  Jijzelf nog het minst.  Moet je hiervoor al eens afstand nemen van mensen of activiteiten die veel energie vragen ? Soms wel.  Niet makkelijk, maar bedenk dan : Hoe kan ik er zijn voor iemand anders, als ik mezelf altijd voorbij loop en al m’n reserves opbrand ?  Hou je energie-balans dus nauwlettend in ’t oog. 

Your life is your story. Write well, edit when needed !  

Wat je denkt (over jezelf) is ook zelfzorg.  Onbewust creëer je voor jezelf stress door wat en hoe je denkt.  Blijkt dat 47% van de tijd onze gedachten onbewust afdwalen (mind wandering *). Als een ongeleid projectiel zweef je dus de helft van de tijd rond in het verleden of de toekomst.  Had ik maar …! Wat als ik zus of zo kon … ? Misschien moet ik niet … ?  Ik zou graag .. ? Ik weet dat ze van me denkt dat … !  Ik ben zeker dat ik dat nooit zal kunnen ! Herkenbaar ? Mindfulness gaat ervan uit dat gedachten vaak geen feiten zijn.  Jouw eigen filters, interpretaties en stemming kleuren echt jouw dag.  Heb je vandaag een roze of zwarte bril op ?  Bewust en kritisch kijken naar jouw denk-gewoontes is geen overbodige luxe.  Je ontdekt welke gedachten er regelmatig terugkomen.  Helpen ze je verder ? Wil je ze blijven volgen ? Of zet je ze stop ?  Elke gedachte die je z’n gang laat gaan, gaat voor jou meer en meer waarheid lijken.  Reinforcing the storyline ….

Be kind to yourself, so you are happy enough to be kind to the world !

Niemand is zo streng voor jou als jijzelf.  Een kleine test.  Jouw dochter komt thuis van school en is boos omdat je haar brooddoos vergat mee te geven.  Welke verwijten aan jezelf gaan er door je hoofd ? Reset.  Jouw vriendin vertelt dat ze vergat haar dochter boterhammen mee te geven naar school.  Beeld je even in dat je jouw vriendin nu dezelfde verwijten maakt ?  Ah nee, zo spreek je toch niet tegen iemand ….. Klopt ! Waarom dan wel zo streng voor jezelf ?  Bewuster bezig zijn met wat en hoe je denkt, ontmaskert jouw innerlijke criticus compleet.  Hem vriendelijk voor bewezen diensten bedanken, heeft mij alvast meer rust en veel minder stress gebracht.  Heerlijk ! 

Mind this moment, choose to be happy  !

Train jezelf om selectiever en bewuster jouw aandacht te sturen.  Zo komt er mentale ruimte om te zien welke schat er verborgen zit in elk moment, nu, hier.  Al die kleine momenten die bijdragen aan jouw geluk.  Geniet ervan, het mag !  Eraan vastklampen heeft geen zin.  Zodra je denkt ‘kon dit maar blijven duren’, zit je al met jouw gedachten in de toekomst. Je bent immers al aan ’t treuren omdat het voorbij is, terwijl je nog zou kunnen genieten als je gewoon middenin het moment bleef staan en het je liet overkomen. Pech, je hebt het al gemist ! Het is zoals je op vakantie al denkt aan het werk dat je opwacht als je terug thuis bent.  Kinderen zijn hier veel beter in.  Zij spelen zorgeloos verder, 100% aan ’t genieten van waar ze op dit moment zijn.  Wie denk je dat het gelukkigst is ? 

Nothing ever happens, until you make it happen !

Focus jouw energie op het aanpakken van wat je kan veranderen.  Of het meezit of tegenzit, je moet er helaas door.  Jouw emoties wegduwen, helpt je niet verder.  Emoties zijn er om gevoeld te worden, situaties om aan te pakken.  Heb je impact op de omstandigheden ?  Mooi, dan kan je jouw energie gebruiken om iets te veranderen.  Heb je geen impact ? Spijtig, dan kan je alleen accepteren dat het zo is, en loslaten.  Zo vind je rust en vermijd je net stress.  Het verschil zien is niet altijd eenvoudig.  Soms probeer je net aan te pakken, wat je niet kan veranderen.  Klagen over het weer is hiervan een mooi voorbeeld.  Natuurlijk is het niet leuk dat het regent op de dag van het verjaardagsfeest van jouw zoon.  Klagen helpt je geen meter verder.  Het regent nog steeds. Meestal weet je dat wel, maar je doet het toch.  Met meer frustratie tot gevolg.  Dus ja, je mag je teleurgesteld voelen omdat de jongens nu niet buiten kunnen spelen, da’s heel menselijk.  Kan je het weer veranderen ? Nee.  Hoe kan je de situatie creatief aanpakken ?  Focus daarop, je vermijdt meer ergernis, je creëert iets positiefs.   Dit soort kleine ‘tegenslagen’ zijn de ideale momenten om mee aan de slag te gaan.  Zo zal je merken dat je steeds sneller ziet wat je kan aanpakken, en wat er te accepteren is.  Gebruik jouw energie productiever.  

Give the ones you love, wings to fly, roots to come back and reasons to stay ! (Dalai Lama)

Geef ruimte, laat los ! Kinderen, partner, vrienden, collega’s, …. ga niet (figuurlijk) boven op een ander zitten. Zo kan niemand groeien, toch ? Daarvoor heb je ruimte nodig.  Marco Borsato zingt het al maanden ‘Ga eens kijken hoe het danst, …’  Geef die ruimte om te groeien, ontdekken, vallen, opstaan, ….  Uiteindelijk zijn er eindeloos veel verschillende wegen naar eenzelfde doel, ieder op z’n eigen tempo.  Je kan begeleiden, inspireren, betrokken zijn, er gewoon zijn, of net niet.  Maar om iemand z’n eigen weg te laten gaan, moet je vooral loslaten en ruimte geven. 

(*) uit ‘A Wandering Mind Is an Unhappy Mind’ – Matthew A. Killingsworth and Daniel T. Gilbert


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.