Change is not a project, it’s a process !

Een nieuw jaar met traditionele goede voornemens en nieuwe plannen.  Een heerlijk gevoel ! En toch sluimert er ergens in ons achterhoofd al té vaak een ‘maar’ of een ‘wat als ?’.   Hoe realiseer je die voornemens in 2019 wel ?  ­­­

Een beetje achtergrond over ons brein ….

Ons bewuste brein is verantwoordelijk voor de rationele beslissingen en streeft naar zo weinig mogelijk verandering.  Het maakt gebruik van ons onbewuste brein om verandering te vermijden.  Zowel van de automatische processen, als van de voorkeur voor aangename positieve ervaringen en herinneringen.  Het is dus goed om te weten dat het bewuste deel van ons brein het moet opnemen tegen de 2 sterke onbewuste delen. Zodra we hiermee rekening houden, verhoogt onze slaagkans op een positieve en blijvende verandering aanzienlijk. Het komt erop neer een nieuwe automatische reactie te ‘programmeren’ als aangename positieve ervaring in ons onbewuste brein.

Dus …

Start met iets kleins – wees realistisch in je doel en wees vooral mild voor jezelf.  Echte verandering komt niet vanzelf, maar is het resultaat van jezelf elke dag opnieuw de tijd te gunnen om te veranderen.  Door de nieuwe gewoonte te blijven herhalen, maak je uiteindelijk een nieuwe automatische piloot aan. Wees dus niet té streng en probeer elke dag opnieuw te focussen op elke kleine stappen die je zet.  Geniet van elke kleine overwinning !  Motivatiepsychologisch onderzoek toont aan dat deze kleine succeservaringen motiverend werken.

Start met iets wat je zelf écht wil – al te vaak worden ons goede voornemens aangepraat, waarvoor onze motivatie onbewust niet aanwezig is.  Het voelt meer aan als moeten veranderen dan zelf willen veranderen.  Zonder goesting houden we dit op lange termijn niet vol.  Enkel verandering die je zelf écht wil en voor jou goed aanvoelt, geeft energie !

Start vandaag we kennen allemaal de uitdrukking ‘van uitstel komt afstel’.  Je bewuste brein zal al heel snel verschillende redenen bedenken om je van de verandering te doen afzien.  Het wil immers dat alles blijft zoals het is, en zal hiervoor de bestaande automatische processen activeren.  Zet vandaag die eerste kleine stap in je veranderingsproces en wees je bewuste brein te slim af.  Deze eerste stap zal goed aanvoelen en motiveren om verder te gaan.

Gebruik je wilskracht maar gooi je perfectionisme overboord verandering is een proces waarvoor je elke dag sterker dan je automatische piloten en je oude gewoontes moet zijn. Natuurlijk zal je niet elke dag je nieuwe gewoonte 100% aanhouden en dat hoeft ook niet.  Zet elke dag een kleine stappen in de juiste richting.  Hou je einddoel voor ogen, maar focus op wat je nu bereikt en geef niet op !

Ervaar hoe goed de verandering aanvoelt – een positieve mindset motiveert en creëert een sneeuwbaleffect.  Uit onderzoek blijkt dat het minstens 21 dagen duurt voor een verandering een nieuwe gewoonte is, en dat deze pas na 6 maanden een deel van je persoonlijkheid is. Bekijk elke kleine stap positief en voel hoe de nieuwe gewoonte stilaan een nieuw automatisme wordt !

 Mediteer – plan elke dag op geregelde momenten een korte pauze in om tot rust te komen.  De aandacht voor dit moment laat je toe je ‘oude’ automatische patronen te herkennen, zodat je bewuster kan focussen op je nieuwe gewoonte. 

 

En tot slot ….

Geluk zit in de kleine momenten, verandering ook !


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


3 gedachten over “Change is not a project, it’s a process !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.