Meditate and relax your mind

Meditatie klinkt voor velen nog steeds zweverig in de oren.  Wie geregeld mediteert, praat er misschien niet over, en dat hoeft ook niet, want mediteren doe je voor jezelf.  Je traint je aandacht en bewustzijn om mentaal en emotioneel tot rust te komen. Hierdoor verbetert je focus, word je productiever en creatiever, kan je beter slapen, ervaar je meer positiviteit en kies je dus voor jouw geluk !

Binnen Mindfulness doe je via de inzichtmeditatie (Vipassana) aan zelfobservatie.  Je leert jouw gedachten te observeren en te aanvaarden, zonder er verder in mee te gaan.  De bedoeling is dus niet om jouw gedachten te controleren of te veranderen.  Je stelt gewoon vast dat ze er zijn, maar verzint er verder geen verhalen bij. No drama ! Het zijn tenslotte maar gedachten, geen realiteit.  Ze komen en gaan maar bepalen niet wie je bent.   Via inzichtmeditatie train je jouw hersenen erop gedachten anders te bekijken of los te laten.

Inzichtmeditatie helpt zo bij het herkennen van jouw gedragspatronen (automatische piloten) zodat je  bewust kan kiezen om anders, niet automatisch, te reageren. Het leert je ook de momenten waarop je je verliest in piekergedachten, te herkennen.  De ene gedachte volgt de andere op, meestal negatieve, en voor je het weet haal je jezelf neer of creëer je voor jezelf stress.  Zodra je piekergedachten herkent, kan je even diep ademen en jouw gedachtegang stopzetten.  Jouw aandacht komt terug uit het verleden of de toekomst, en richt zich op wat er nu, op dit moment gebeurt.  Zo gun je jezelf mentale en emotionele rust !

5 weetjes over mediteren, die de drempel om te starten misschien net iets lager maken !

Iedereen kan het – op meditatie staat geen leeftijd en zelf stelde ik vast dat het, net zoals Mindfulness, ook iets voor rationele mensen is.  De eenvoudige logica om enkel te focussen op wat er is, en los te laten wat er was of wat je denkt dat er moet zijn, werkt op zich al stressverlagend.  Meditatie is een vaardigheid die je helpt om je minder te laten afleiden door jouw gedachten en geeft echt wel rust. Ook voor jonge kinderen bestaan er aangepaste begeleidingen, om hen zo al vanaf jonge leeftijd te leren omgaan met piekeren, stress of onaangename situaties.  Meditatie werkt dus ook preventief.  Zo staan ze later veerkrachtiger in het leven.

Begin eenvoudig – dagelijks een paar minuten op je ademhaling letten is de eerste stap.  Er zijn verschillende gratis apps die je hierbij kunnen begeleiden.  Headspace en Stop, Breathe & Think zijn heel toegankelijk.  Sommige apps hebben ook een specifieke kinderversie.

Probeer verschillende soorten meditaties – meditatie doe je voor jezelf en is heel persoonlijk.  Kies meditaties die je zelf aangenaam vindt en die voor jou werken.  ’s Ochtends of ’s avonds, kort of lang, alleen of samen …. It’s up to you !

Zitten, liggen of staan ? – kies de houding die voor jou het meest comfortabel aanvoelt.  Maar mediteren kan ook al wandelend, of via Yoga en Tai Chi.  Probeer het allemaal uit en zo vind je ongetwijfeld een stijl die bij je past.

Mediteren kan overal – reis je dagelijks met de trein, dan is dat een mooi moment om even tot rust te komen.  Oortje in, app starten en je bent vertrokken.  Pendel je met de fiets, focus dan extra op de geuren en geluiden op het rustige deel van je route.  Sta je te wachten aan het verkeerslicht, denk dan niet aan al het werk dat nog op je ligt te wachten, maar focus even op je ademhaling. En zo zijn er ontelbaar veel momenten in jouw dag waarop je even een rustpauze kunt nemen.  Stop, adem en focus !

En tot slot ….


Meditation is the ultimate mobile device,

you can use it anywhere, anytime, unobtrusively.

Sharon Salzberg


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


2 gedachten over “Meditate and relax your mind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.