More productive with Kaizen

Kaizen, volgens Wikipedia Japans voor “veranderen naar beter” of “verbetering”, is een aanpak in productiviteitsverbetering binnen het bedrijfsleven.  Niet onmiddellijk wat je hier zou verwachten ?  Toch kan je enkele principes uit de Kaizen-filosofie in jouw dagelijkse leven toepassen, om zo stilaan te komen tot meer efficiëntie.  En efficiënter wil zeggen : minder stress en meer tijd.  En tijd is nu toevallig net wat we nooit hebben.  Inderdaad, tijd maak je, om bijvoorbeeld eens iets voor jezelf te doen (hint) ?  Dus of het nu gaat om het organiseren van een productieproces, het realiseren van een droom, het je eigen maken van een nieuwe gewoonte, of gewoon om tijd te maken voor jezelf, Kaizen komt ook daarvoor van pas.

Enkele principes uit de Kaizen-filosofie die ons kunnen helpen om tijd te maken.

Eliminatie van verspillingen – muda’s.  Dit zijn activiteiten die tijd kosten, maar geen waarde opleveren.  Als je één van jouw doordeweekse dagen onder de loep neemt, ontdek je ongetwijfeld veel activiteiten die zeer tijdrovend zijn.  Soms zijn deze nodig en nuttig, zoals boodschappen doen, even pauzeren met een kop thee, werken, taxiritten voor de kinderen, poetsen … .  Maar vaak stel je ook met spijt vast dat je aan sommige activiteiten veel kostbare tijd verliest, zoals smartphone, TV, perfectionistisch poetsen, …. Kijk of je om te beginnen één van jouw muda’s geheel of gedeeltelijk kan schrappen.  Zie je hoeveel extra tijd dit oplevert om iets anders te doen, iets waar je blijer van wordt misschien ?

Cyclus van voortdurende verbeteringen – volgens de Kaizen-filosofie mag er geen dag voorbij gaan zonder dat verbetering heeft plaatsgevonden. Dit wil niet zeggen dat je dagelijks gigantische verbeteringen ‘moet’ realiseren, maar wel dat je dagelijks minstens één kleine stap zet in de richting van jouw doel.  Als je graag vroeger wil opstaan, kan je beginnen met jouw wekker één minuut per dag vroeger te zetten.  Het maakt geen groot verschil tegenover de vorige dag, maar je geraakt elke dag wel net iets dichter bij je doel.  Na een maand sta je al een half uur vroeger op.  Extra tijd om de dag rustiger te beginnen, genietend van een gezond ontbijt.  Of om uitgebreider te douchen.  Of om meer te bewegen. Is meer bewegen jouw doel ? Koop een stappenteller, en zet elke dag 15 stappen meer dan de dag voordien.  Na één maand zet je dagelijks al 450 stappen meer, en op het einde van het jaar dagelijks 5.400 stappen meer vergeleken met dag één.

Deze stap-per-stap aanpak heeft verschillende voordelen. Het voelt niet aan alsof je iets anders moet laten om voor je nieuwe activiteit tijd te maken.  Automatisch bouw je een andere, minder nuttige, activiteit beetje bij beetje onbewust af. Want de tijd voor die extra 15 stappen per dag moet ergens vandaan komen, niet ?  Zonder dat je het merkt, zit je misschien dagelijks altijd net iets minder lang voor TV ?  Door dagelijks een kleine stap te nemen, hou je het ook makkelijker en langer vol, en de dagelijkse kleine successen die je boekt, werken motiverend.

Seiton, Seiso en Seiri – staan in het algemeen voor het op orde houden van je omgeving.  Minder rommel werkt gewoon efficiënter.  Vanuit een mindful perspectief, kan je dit ook zien als het op orde houden van je gedachten, rust in jouw geest.

Laat geen overbodige materialen rondslingeren, als je iets hebt gebruikt, berg het terug op waar het hoort.  Zo hoef je niet telkens te zoeken en heb je een overzichtelijke en ordelijke werkplek.  Vraag ook aan de mensen in je omgeving om hiermee rekening te houden.

Dit geldt natuurlijk ook voor onze geest.  Bij het nemen van een belangrijke beslissing bijvoorbeeld.  Als je alle voor- en tegenargumenten hebt afgewogen, beslis en kom hier dan niet op terug.  Meestal is het wel duidelijk welke optie de juiste keuze is.  Blijf je twijfelen, dan liggen beide opties waarschijnlijk zo dicht bij elkaar, dat beide een goeie keuze zijn. Verlies dus geen tijd en energie met het steeds heroverwegen van je opties.

Ook jouw negatieve gedachten, frustraties over gebeurtenissen uit het verleden of angst voor wat er gaat komen in de toekomst zijn “overbodige materialen”.  Blijven hangen in het verleden of te veel bezig zijn met wat je allemaal nog moet doen en bereiken, kost alleen maar energie.  “Wat als … ?” kan dan wel een grappig TV-programma zijn, maar in het echte leven leidt dit enkel maar tot nutteloos gepieker.  Als je met jouw gedachten daar in het verleden of de toekomst bent, ben je niet hier bij wat er nu rondom jou gebeurt.  Als je echter wel focust op hier, dan ervaar je iets wat er echt is, en bovendien is er dan geen plaats in jouw hoofd om te piekeren over daar.  Dus … let go and enjoy this moment !

En tot slot ….


Be happy in the moment, that’s enough.

Each moment is all we need, not more.

∼ Mother Theresa∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.