The happy student – healthy mind & body

Voor veel jongeren zijn het weer enkele spannende examenweken.  Zwoegen en zweten, puffen en zuchten, hopelijk veel nieuwe inzichten met een succesvol resultaat.  Dat een goeie voorbereiding al het halve werk is, hoeft geen betoog.  Want “Geluk is de plaats waar voorbereiding en kansen elkaar treffen”, zei de Romeinse filosoof Seneca al lang geleden.

Dat een goede fysieke en mentale gezondheid naast een efficiënte voorbereiding ook een belangrijke rol speelt om te slagen, verlies je misschien wel makkelijker uit het oog.

5 goede gewoontes om je studietijd fysiek en mentaal op een gezonde manier door te komen, die ook na je studietijd nog van pas zullen komen.

Eet gezond – Eet 3 lichte maaltijden per dag, een overladen maag vermindert je concentratievermogen.  Haal energie uit graanproducten, groenten, fruit en melkproducten.  Vermijdt suiker, maar je af en toe laten verwennen met iets lekkers, moet natuurlijk wel kunnen.  Ik maak vaak homemade vanillewafels om mijn studenten een hart onder de riem te steken.  Neem ook de tijd om samen te eten met je familie of medestudenten.  Zo ben je even van je bureau weg en de sociale interactie ontspant en leidt je gedachten af.

Slaap voldoende – Voldoende slapen laadt de batterijen weer op en geeft je lichaam de mogelijkheid om reserves op te bouwen.  Je studiejaren zijn tenslotte geen sprint maar een marathon, dus een gezond uithoudingsvermogen is noodzakelijk.  Eet ’s avonds niet te laat en vermijd energiedrankjes en koffie, vooral in de avonduren.

Beweeg – Blijf niet continu aan je bureau zitten als je studeert.  Loop minstens elk uur even een paar minuten rond of stretch even terwijl je je leerstof herhaalt.  Je vermijdt rug- of nekklachten door niet steeds in dezelfde houding te zitten.  Bewegen bevordert ook de bloeddoorstroming naar je hersenen.  Daarnaast hebben je hersenen ook zuurstof nodig, dus ga geregeld even buiten om te wandelen, lopen, fietsen, trampolinespringen, …. Doe wat je graag doet.  Zo geraak je meteen ook opgebouwde frustratie en spanningen kwijt.  En als het kan, doe het dan niet alleen zodat je ook tijdens deze momenten even wordt afgeleid van je studie.  Het mag !

Zoek lotgenoten – Onderzoek heeft uitgewezen dat prestaties positief beïnvloed worden als er een verbondenheid is.  Praat dus met medestudenten over wat je moeilijk vindt, als je merkt dat je niet als enige met een probleem worstelt, lucht dit op en voel je je gesteund.  Als het voor jou werkt, studeer in de bibliotheek, samen met vrienden, …. Samen kan je meer !

Ontspan – Geniet van elke korte pauze, maar voorzie ook tijd voor ontspanning in je studieschema.  De boog kan niet altijd gespannen staan en na inspanning komt ontspanning.  Spreek af met je vrienden, praat over iets anders dan je studie, sport, maak muziek, kortom doe iets waar je gelukkig van wordt.  Als je geluk ervaart, vinden er intern allerlei stimulerende processen plaats waardoor je zowel fysiek, emotioneel als mentaal beter gaat presteren.  Je stressniveau zakt en daarna kan je er dus weer volop tegenaan !

En tot slot ….


We are what we repeatedly do. Excellence is not an act, but a habit.

Aristoteles

Een gedachte over “The happy student – healthy mind & body

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.