Focus on the positives, develop from the negatives !

Een post met een knipoog naar fotografie deze keer.  Mindfulness en fotografie hebben voor mij persoonlijk veel gemeen.  Om al maar te beginnen bij ‘focus op het moment’ als koploper.  Als fotograaf afdrukken op het juiste moment, resulteert heel vaak in een magisch beeld. Leven in exact dit moment, resulteert in een magisch gevoel van rust, stabiliteit en veerkracht op momenten dat het even niet meezit.

Zelf mis ik wel de nostalgie van een filmrolletje en een analoge camera.  De traagheid van het analoge fotografische proces, is al lang verleden tijd.  De tijd die verstreek tussen het nemen van een foto, het ontwikkelen van de film, het afdrukken van de foto om uiteindelijk het resultaat te kunnen zien en (live) te delen met familie en vrienden, is van enkele dagen naar een paar luttele seconden gereduceerd.  De digitale technologie heeft ons een aantal versnellingen hoger geschakeld.  Gelukkig blijft er de mooie metafoor Focus on the positives, develop from the negatives ! die aansluit bij Mindfulness.

En hoe doe je dat dan, focussen op het positieve en leren uit het negatieve ? 

Door veel te oefenen en door te zetten.  Net zoals fietsen, lopen, golfen, fotograferen, ….. noem maar op, kan je een vaardigheid alleen maar onder de knie krijgen met veel geduld.  Helaas ben je vaak eerder ‘digitaal’ dan ‘analoog’ ingesteld, en wil je een snel en pasklaar resultaat.

Een positieve mindset ontwikkelen vraagt tijd maar kan je oefenen in zoveel kleine en grote dingen.  Wees eerst en vooral lief voor jezelf.  Als je je er op betrapt negatief over jezelf te denken, bekijk het met een lach en vervang die negatieve gedachte door een positieve.  ‘Dit ga ik toch weer niet kunnen …’ wordt dan ‘Als ik genoeg oefen, lukt het me wel ….’, ‘Dat had ik beter niet geprobeerd …’ wordt dan ‘Dat liep niet zoals verwacht, volgende keer lukt het me vast wel … ‘

Zie in situaties die niet lopen zoals je had verwacht of gehoopt, de kans op een andere ervaring die zich aanbiedt.  Een afspraak die niet doorgaat, geeft je ineens een zee van tijd om iets anders leuk te doen.  In de file staan, geeft je de kans om van de omgeving te genieten.  Door ergens verkeerd te rijden, ontdek je misschien een andere leuke plek. 

Lach en omring je met positieve mensen, want door te focussen op het positieve, komt die positieve mindset er uiteindelijk echt wel, stap per stap.

Mindfulness gaat echter niet over ‘enkel het positieve zien en het negatieve vermijden’.  Integendeel.  Met Mindfulness leer je anders te kijken naar alle ervaringen.  Het is wel zo dat focus op het negatieve heel normaal is.  Het is een automatische reactie die diepgeworteld in elk van ons zit.  Al sinds het begin van de mensheid was er de noodzaak om te overleven.  Je leerde uit die negatieve ervaringen (gevaar) en verbeterde zo jouw overlevingsreflex.  Logisch dus dat jouw brein meer focust op de negatieve ervaringen, en deze ook beter onthoudt. 

De realiteit is dat er altijd positieve en negatieve moment in je leven zullen komen en gaan.  Maar net door anders naar het negatieve te kijken, kan je in die kleine en grote momenten van houvastloosheid groeien.  Probeer dus ook uit die negatieve momenten iets positiefs mee te nemen, zonder in het verleden te blijven hangen.  Sta stil bij wat er gebeurt, nu, op dit moment, kijk er naar, voel wat het met je doet zonder over jezelf te oordelen of je het nu goed of slecht deed (nee, niet analyseren, dan zit je weer in je hoofd) en kies nu hoe je verder wil.  Daar gaat het in Mindfulness om.

En tot slot … een quote van mijn favoriete fotografe, gewoon maar om te zeggen dat het meer dan genoeg is om gewoon jezelf te zijn !


Ordinary people make poetry

∼ Martine Franck ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.