Mindfulness @ work

Elke werkplek lijkt vandaag wel in constante beweging te zijn, met onstabiliteit en onvoorspelbaarheid als gevolg.  Ook de grote stroom aan informatie maakt alles soms onoverzichtelijk en onduidelijk.  Al deze continue veranderingen en onzekerheden, kunnen soms aanvoelen als een bedreiging.  Mindfulness heeft daarom ook een plek in de werkcontext.  

Je bepaalt zelf mee of je op jouw werk Mind full of Mindful bent. Als je ook op jouw werk er vanuit gaat dat alles steeds verandert en je weerstand hiertegen loslaat, bouw je minder stress op.  Je houding tegenover verandering is dus van belang.  Grijp verandering aan als een kans en focus op de positieve impact van verandering.  Veranker je hierbij ook in het nu, zodat je je niet laat meeslepen in negatieve of sombere gedachten gelinkt aan het gevoel van bedreiging bij veranderende situaties.  Hoe meer aandacht je voor dit moment hebt, hoe minder ruimte er is om te piekeren.  Wees  nieuwsgierig, benader een (nieuwe) situatie steeds met een open geest, elke ervaring is anders en zo leer je altijd bij.  

Probeer de voordelen die Mindfulness je in het dagelijks leven biedt ook door te trekken in alle aspecten van jouw werkomgeving, niet alleen in je houding tegenover de continue verandering.  Hoe ga jij om met de verwachtingen van jouw werkgever ?  Lukt het je om ook nee te zeggen en je grens te stellen ?  Kan je focussen op één opdracht tegelijk, zonder je te laten afleiden door gedachten en randanimatie, en zo efficiënter werken ?  Neem je regelmatig een pauze om jouw brein de kans te geven alle informatie op te slaan en te verwerken ?

Ook leiding geven kan je op een heel mindfulle manier.  Een mindfulle houding straalt om te beginnen alvast rust uit, wat jouw medewerkers zullen opmerken en wat hen zeker ook ten goede zal komen.  Daarnaast speelt empathie, één van de kernwaarden van zowel leiderschap als Mindfulness, ook een cruciale rol.  Empathie is de vaardigheid om je in te leven in de situatie en gevoelens van anderen, zonder oordeel.  Je plaatst jezelf even in hun schoenen.  Met empathie creëer je een connectie met de andere, net omdat je openstaat voor alle situaties waarin die andere zich kan bevinden, ook de moeilijke waarmee hij of zij worstelt.  Je leeft je in in de situatie van de andere en luistert zonder oordeel.  Je erkent de emotie die de ander ervaart, mogelijk een herkenbaar onaangenaam gevoel.  En hoewel het net dan moeilijk kan zijn, is het belangrijk dat je hierover communiceert met de andere.  Weten dat je niet alleen staat in een moeilijke situatie creëert een verbinding op een gelijkwaardig niveau.  Hierdoor gaan mensen zich meer betrokken voelen.  Essentieel hierbij is dat je jezelf ook kwetsbaar opstelt en de andere oprecht en compassievol benadert. 

Volgens de Dalai Lama zijn er in het boeddhisme 3 stijlen van compassievol leiderschap

  • de wegbereider, die voorop loopt, risico’s neemt en het voorbeeld geeft
  • de veerman, die z’n mensen zorgzaam begeleidt en de weg effent
  • de herder, die iedereen in zijn kudde in veiligheid brengt, voor hij zichzelf veilig stelt

Drie stijlen, drie benaderingen, maar wat ze gemeen hebben is een alomvattende compassie voor degenen die ze leiden.

En ook als organisatie kan je mindfulness en compassie integreren in je bedrijfscultuur.  Een betere samenwerking en focus, verhoogde creativiteit en veerkracht hebben een positieve impact op het gevoel van welbevinden van medewerkers in jouw organisatie. 

De moeite om over na te denken, want uiteindelijk willen we allemaal toch maar gewoon gelukkig zijn !

En tot slot ….


Compassion is a constructive emotion related to intelligence.

Consequently, it can be taught and learned.

∼ Dalai Lama

 


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.