Mindful Holiday

Misschien komt er binnenkort een vakantie aan of ben je al bezig met het plannen ervan. Waar ga je naartoe ? Hoe reis je ? Waar logeer je ? Allemaal zaken die je soms graag op voorhand geregeld hebt, zodat je je er verder geen zorgen over hoeft te maken.  En da’s prima !  Meestal volgt er dan ook nog een to do-lijst …. Wat moet je allemaal op vakantie gezien of gedaan hebben ?  En daar wringt vaak het schoentje.  Je propt jouw vakantie zo vol, dat je nauwelijks tijd hebt om er van te genieten. ‘s Morgens aan het ontbijt ben je al volop aan ’t plannen waar je ’s middags kan lunchen, wat je allemaal ‘moet’ bezoeken volgens het reisschema, en zo vergeet je vaak te genieten van al de mooie nieuwe zaken die je ervaart onderweg.  Het overkomt ons allemaal. Vakantie is misschien wel de beste periode om Mindfulness te oefenen.  Het gaat erom niet continu bezig te zijn met de volgende activiteit op het programma, af en toe rust te nemen om te waarderen en te genieten van waar je nu bent !

5 tips om écht ten volle te genieten van jouw vakantie.

Digital detox – Mindfulness betekent hier zijn met jouw aandacht, dus niet via mail op het werk of via de sociale media bij jouw familie of vrienden.  Disconnect ! Je kan alleen maar van jouw reis genieten als je ook echt helemaal met jouw hoofd bent waar je bent.  ’t Is misschien wel begrijpelijk dat je bereikbaar wil blijven, just in case.  Dus laat je reisgegevens achter bij familie, zodat je bereikbaar bent als dat nodig is. Want écht genieten kan je pas als je alles even achterlaat.  Vertel bij je terugkomst zelf je verhalen en ervaringen aan familie en vrienden, en praat dan bij over de gebeurtenissen op het thuisfront tijdens de periode dat je op reis was.  Als bonus bovenop deze digital detox, vermijd je de frustratie van slecht werkende WiFi of afwezigheid van mobiel netwerk net als je die ene foto wil delen. 

Mediteer 10 minuten – maak van jouw vakantie gebruik om Mindfulness te oefenen via zowel informele als formele meditaties.  Heerlijk om op skivakantie op de skilift te genieten van de stilte, de zon of koude wind op jouw gezicht.  Of bovenop de bergtop even volledig op te gaan in het overweldigende uitzicht, en te beseffen hoe machtig de natuur rondom jouw is.  Maar ook voor formele meditaties kan je op vakantie misschien makkelijker een moment vrijmaken.  Zo kom je tot rust en ben je met jouw gedachten op vakantie, eerder dan bij het werk dat je na jouw vakantie te wachten zal staan.  Het werk zal er toch liggen, er nu al over nadenken gaat daar niks aan veranderen, maar zo mis je wel dat fantastische moment dat nu écht is. Zonde toch ? ….

Laat de dag eens gewoon op je afkomen – zo vaak loop je je op vakantie de voeten van onder jouw lijf, omdat je van alles wilt doen.  Plan eens een dag niks in, ga op stap en kijk gewoon wat er op je afkomt.  Mindfulness is … being in the experience, not chasing the experience ! 

Reis langzaam – als niks doen echt moeilijk is, maak dan de to do lijst wat korter zodat je kan genieten van wat je doet.  Zo heb je ook voldoende tijd voor zaken die zich onverwacht aandienen.  Als je van de ene stad naar de andere rijdt, kom je onderweg misschien onvoorzien een leuk uitzichtpunt tegen, een pittoresk dorpje waar je kan stoppen om te lunchen, of een natuurgebied waar je kan picknicken aan het water ?

Investeer je tijd in mensen eerder dan dingen – de ziel van een land zit vaak niet in de bezienswaardigheden op de toeristische plekjes, maar eerder in de mensen die er wonen.  Neem de tijd om ook hier aandacht aan te geven, praat met de locals, geniet van hun verhalen.  Afgelopen week op skivakantie raakte ik in gesprek met de hoteleigenaar die ons vervolgens een zelfgemaakte schnaps aanbood.  Heerlijk toch !  Tijdens het verdere gesprek bleek dat we dronken van de laatste fles die hij nog samen met z’n vader had gemaakt, voordat die afgelopen zomer overleed …. De warmte en de dankbaarheid in dat ene moment van stilte dat volgde, blijft me altijd bij.

En tot slot ….


Voel je gezegend dat je lekker op reis bent, en geniet ervan! Hier heb je zo naartoe geleefd. Laat je niet afleiden wanneer dingen anders lopen dan verwacht maar omarm het. Er is vast een goede reden voor ….Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.