Mindfulness & kids

Opvoeden in een maatschappij waar de druk voor kinderen steeds toeneemt is geen lachertje.  Kinderen moeten perfect zijn, overal bij horen, volgens sociale media zijn ze enkel hip als ze met coole en uitdagende activiteiten bezig zijn, en zo kan ik helaas nog wel even doorgaan.  Maar ook voor jou als ouder is er steeds meer druk om alle bordjes in de lucht te houden bij het combineren van werk,  buitenschoolse activiteiten, hobbies, gezin, …..  En dat uit zich dan vaak in stress en ongeduld, zodat je uit het oog verliezen wat écht belangrijk is : tijd samen doorbrengen met jouw kinderen !

5 tips om écht samen met jouw kinderen te genieten.

Een kind is van nature mindful – een kind heeft geen tijdsbesef en geen stress, en is verwonderd over alles.  Probeer daarom elke dag eens even op het tempo van jouw kind te leven.  Vaak ga je door zelf te vertragen ook meer gedaan krijgen van jouw kind, dan wanneer je jouw kind probeert te laten versnellen naar jouw tempo.  Als jullie op weg naar school in de file staan, adem even diep en speel een woordspelletje, zing een liedje, speel ‘ik ga op reis en neem mee …’.  In plaats van je te ergeren aan de file (die daardoor niet sneller vooruit zal gaan), maak gebruik van die tijd om even écht aandacht te geven en samen iets leuk te doen.  Jouw kind wordt er blij van en leert spelenderwijs of amuseert zich gewoon, de tijd gaat sneller vooruit (de file nog even traag, maar dat stoort je dan minder), en je neemt vooral dat leuke gevoel mee in de rest jouw dag.  Als bonus leer je jouw kind op die manier ook de mooie gewoonte aan om de dingen die je toch niet kan veranderen, te accepteren zoals ze zijn.   

Digital detox – Mindfulness betekent hier zijn met jouw aandacht, dus helemaal bij jouw kind.  Disconnect ! Je kan alleen maar samen genieten als je ook écht helemaal met jouw hoofd bent waar je bent.  Ga naar buiten, speel een gezelschapsspel, speel verstoppertje, knutsel, wees creatief …. Het zal jullie allebei deugd doen. Door alle schermen even af te zetten, zal je merken dat je ineens een zee van tijd hebt.

Zorg voor jezelf – het is onmogelijk om er écht te zijn voor jouw kinderen als je niet voor jezelf zorgt.  Ik bedoel niet dat je egoïstisch moet worden, of jezelf altijd op de eerste plaats moet zetten.  Maar als je jezelf steeds voorbijloopt, zonder jouw eigen grenzen te respecteren, ondermijn je jouw eigen welzijn en energie, en dat uit zich ook in jouw houding tegenover jouw kinderen.  Het is echt wel OK om de to-do lijst aan de kant te leggen en tijd voor jezelf te maken, voor wat jij op dat moment nodig hebt.  Zo blijf je in balans en kan je er écht zijn voor jouw kinderen.  Ook dit is voor hen een mooie gewoonte om verder mee te nemen in hun leven.  Leading by example !

Accepteer je kind zoals het is – elk kind is verschillend en heeft zijn eigen talenten.  Zoals iedere ouder, heb je het beste voor met jouw kinderen.  Soms hou je echter onbewust niet voldoende rekening met jouw kind en leg je jouw eigen verwachtingen op.  Het overkomt ons allemaal ….  Het grootste cadeau is echter dat je jouw kind laat zijn wie hij of zij is.  Kijk eens mee door de ogen van jouw kind. Stimuleer hem of haar om verwonderd te zijn over wat jullie zien, horen, ruiken, ervaren, …Ga mee op in zijn/haar verhaal en fantasie ! 

Praat écht met jouw kind – je vervalt misschien net te vaak in ‘hoe was het op school ?’ en luistert dan met één oor naar de verhalen terwijl je al aan het avondmaal denkt, en je nog druk maakt in wat er die dag op jouw werk gebeurde.  Herkenbaar ?  Ga samen vijf minuten comfortabel zitten en vraag écht hoe het gaat met jouw kind.  Leer samen te benoemen wat hij/zij voelt.  Zo leert jouw kind open en eerlijk te communiceren, en ziet het dat het OK is om blij, boos, verdrietig, ongeduldig, verstrooid, … te zijn.

En tot slot ….


When little people are overwhelmed by big emotions,

it’s our job to share our calm,

not join their chaos.

∼ L.R.Knost ∼


Geïnspireerd en wil je wel meer weten ? Neem een kijkje bij de workshops

Heb je eerder nood aan begeleiding op maat ? Kijk dan even onder coaching

Zit je nog met een andere vraag ? Laat het me weten via contactpagina


Een gedachte over “Mindfulness & kids

  1. en dan krijgen we reclames als: “mag ik nog wat water mama… spuit of plat meisje… nee in het bad mama… met de killer: “doe nu overal je boodschappen, ook terwijl je kleine in bad zit… ” of hoe een plank misgeslaan kan worden…

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.